Gedragscode en vertrouwenspersoon

Een kleine vereniging als DOC is als een klein dorp. Trainers, leiders, scheidsrechters, bestuursleden, jeugdleden, seniorenleden; we hebben allemaal direct of indirect met elkaar te maken. We spreken elkaar, we trainen en korfballen samen en binnen commissies wordt er genoeg vergaderd. Dat contact met elkaar doen we op respectvolle wijze.

Om dit standpunt kracht bij te zetten is DOC bezig met de aanvraag van een VOG (Verklaring Omtrent het Gedrag) voor al onze jeugdtrainers en bestuurders. Ook heeft het bestuur een gedragscode (zie hier) voor onze vrijwilligers opgesteld. Natuurlijk gaan we er van uit dat alle leden zich houden aan deze gedragregels. Toch kan het zijn dat een individueel lid het gevoel krijgt dat hij of zij niet volgens deze regels behandeld wordt. DOC heeft daarom een interne vertrouwenspersoon aangesteld. De vertrouwenspersoon kan je ondersteunen als er sprake is van ongewenst gedrag binnen DOC. Bij ongewenst gedrag kun je denken aan de volgende situaties:

Pesten en/of buitensluiten. Je mag bijvoorbeeld niet meespelen als er een nieuw partijtje gevormd wordt, terwijl je al lang weer aan de beurt bent.

Discriminatie. Beledigende opmerkingen over ras, geloof, seksualiteit en dergelijke. ook als ze zogenaamd als “grapje” bedoeld zijn kun je hier last van hebben.

Agressie en geweld. Het kan hier bij gaan om verbaal geweld, bijvoorbeeld beledigende opmerkingen als je een fout maakt, maar ook fysiek geweld.

Seksuele intimidatie. Flauwe opmerkingen over je uiterlijk, gluren naar geslachtskenmerken, het maken van seksueel getinte grappen.

Heb je last van dergelijke gedragingen neem dan contact op met de vertrouwenspersoon, Melissa van Spengen-Smit. Je kan haar aanschieten op het veld of in de zaal, maar als je liever niet wil dat anderen dat zien mag je haar ook benaderen via e-mail: melissasmit_@hotmail.com .

Melissa zal luisteren naar je verhaal, en met jou bekijken wat je het beste kan doen om een einde te maken aan het vervelende gedrag. Eventueel kan zij je daarbij ondersteunen. Gesprekken met Melissa als vertrouwenspersoon zijn vertrouwelijk, zij vertelt niemand dat jij zaken aan haar hebt voorgelegd, tenzij dit na goed overleg toch noodzakelijk wordt geacht. Je hoeft dus niet bang te zijn dat jij er op aan wordt gekeken. In veel gevallen geldt: hoe eerder je vervelende situaties aanpakt, hoe makkelijker het op te lossen is. Aarzel dus niet om Melissa te contacteren als je ergens tegen aan loopt.

Over Melissa:
Ik ben Melissa, 28 jaar. Getrouwd en woonachtig in Hilversum. Ik ben werkzaam bij Bartimeus, een grote zorginstelling voor meervoudig beperkte, blinde en slechtziende mensen. Binnen Bartimeus werk ik op de zorgboerderij, Boerderij Langbroek Bartimeus. De cliënten waarmee ik werk hebben diverse beperkingen die elk om unieke ondersteuning vragen en krijgen. Op de boerderij verrichten we met elkaar, met veel plezier en enthousiasme, werkzaamheden in de vee- en groenteteelt. Sinds 3 jaar ben ik lid van DOC, waar ik met ontzettend veel plezier en sportiviteit speel. Ook ben ik een van de jeugdcommissie-leden en ben ik dus regelmatig te vinden op het veld of in de sporthal.