Oud-profkorfballer André Kuipers heeft maandag 4 maart voor KV Huizen en DOC een actieve trainerscursus gegeven. Trainers en coaches van Huizen en DOC gaven zich in groten getale op om de cursus bij te mogen wonen en zoveel mogelijk van hem op te kunnen steken. André Kuipers gaf de cursus in de vorm van een 2 uur lange korfbaltraining, waarbij hij oefeningen en belangrijke principes in het korfbalspel uitlegde, en na liet doen. Vooral voor het trainen van de oudere jeugd waren deze oefeningen heel nuttig, voor jongere spelers had hij vooral goede tips om ze voor te bereiden op het spel dat ze later zullen spelen. Zo vertelde hij dat in het begin balvaardigheid aanleren erg belangrijk is, en de kinderen dus zoveel mogelijk met een bal in contact moeten worden gebracht. Verder is het aanleren van richting en hardheid van het schot een belangrijke taak van de trainer.

Er waren een aantal principes die bij vrijwel elke oefening weer naar voren kwamen. Door altijd de korf in het zicht te houden, en de tenen altijd gericht naar de korf te hebben, blijf je bijvoorbeeld altijd gevaarlijk voor je tegenstander, waardoor ze meer druk uit moeten oefenen. Daarnaast is je overzicht en waarneming erg belangrijk: je moet je altijd bewust zijn waar je medespelers staan, en waar ze zich naar toe bewegen.

De oefeningen zelf werden door trainers van DOC en Huizen uitgevoerd op 5 korfen, terwijl de rest van de trainers liever toekeek. Naast nuttige oefeningen te geven waar de trainers gebruik van konden maken, waren bovenstaande principes tijdens deze oefeningen dus ook erg belangrijk. André Kuipers maakte met zijn oefeningen de trainers ook bewust van het aantal kansen dat ze kregen. In een goede training (van 60 minuten) zou elke speler 80 tot 100 kansen moeten krijgen, bij de meeste standaard trainingen kom je hooguit op de 60 uit. Door oefeningen zo samen te stellen dat ze bijvoorbeeld én looplijnen én veel kansen bevatten, kan je je team dus het meeste aanleren.

Namens de trainers van DOC willen we André Kuipers hartelijk bedanken voor zijn komst, we hebben er allemaal heel veel van geleerd!